Kulturystyka jest sportem, w którym czasem trzeba mocno się nakombinować, aby dać sobie okazję do tego, by aktywować wzrost masy mięśniowej. Czasem utarte schematy treningowe czy żywieniowe "normy" nie wystarczają. Trzeba skorzystać ze specjalnych technik treningowych czy dietetycznych sztuczek, które to przyczyniają się do szybszego wzrostu [...]
Niedawno w pewnym artykule, który miał się rozprawiać z kłamstwami na temat węglowodanów, napisano: „Ogólnie wszystkie rodzaje chleba mają podobny długoterminowy wpływ na zdrowie. Wysokoprzetworzone produkty zbożowe, takie jak biały chleb, są często wzbogacane witaminami i minerałami, więc jedyną zauważalną różnicą jest zazwyczaj wyższa zawartość [...]
[...] Czy to normalne? Skoncentruj się na węglowodanach i wapniu Wypróbuj śniadania na bazie złożonych węglowodanów z dodatkiem białka bogatego w wapń, np. owsianka z kefirem i dodatkiem odżywki białkowej. Złożone węglowodany mogą poprawić nastrój i zmniejszyć niepokój związany z PMS, natomiast wystarczająca ilość wapnia pomaga w redukcji depresji.
[...] składniki, których, nie rozpoznajesz. Ponadto zadbaj o zdrowy sen. Kładź się i wstawaj o tych samych porach. Unikaj skrajności. Zarówno zbyt mała, jak i zbyt duża ilość snu nie jest dobra. Bądź aktywna, a jeśli możesz, to ćwicz na świeżym powietrzu. Staraj się ograniczyć stres albo poszukaj sposobu, by sobie z nim radzić (np. [...]
Przynajmniej od kilku dekad powtarza się teza, iż ograniczenie podaży energii może przedłużyć życie. Dlaczego tak się dzieje? Z jednej strony uzyskanie dużej, nadmiarowej masy ciała powoduje nasilone ryzyko cukrzycy typu 2, a co za tym idzie wszystkich związanych z nią powikłań głównie sercowo-naczyniowych (mikroangiopatii np. uszkodzenia wzroku i [...]
Istnieje coraz więcej dowodów na to, że stres oksydacyjny odgrywa ważną rolę w rozwoju i progresji miażdżycy. Witamina C jest głównym rozpuszczalnym w wodzie przeciwutleniaczem w ludzkim osoczu i postawiono hipotezę, że chroni przed rozwojem choroby niedokrwiennej serca. Interpretacja Przykładowo miażdżyca i choroba niedokrwienna serca (CHD) są [...]
Aquafaba zyskuje na popularności, ale co to właściwie jest? Być może kojarzy się z jakimś superbohaterem z komiksów, to jednak uspokajamy — wciąż pozostajemy w tematyce żywności. Aquafaba, pomimo swojej nietypowej nazwy, nie jest niczym nadzwyczajnym — ot woda po ugotowaniu (lub z puszki) roślin strączkowych, najczęściej ciecierzycy. I do czego [...]
Jeśli lubisz pikantne jedzenie, prawdopodobnie spróbowałeś już nie raz pieprzu cayenne. Z pikantnym jedzeniem jest tak - albo je uwielbiasz albo nienawidzisz - w zależności od Twojej indywidualnej tolerancji tego rodzaju potraw. Jednak, jak wiadomo, to bogate w kapsaicynę warzywo nie tylko wzbogaca smak potraw, ale również przynosi korzyści [...]
[...] zatopione są kawałki prawdziwej czekolady bez dodatku cukru, stanowi ona aż 37% składu, dzięki czemu smakują nieziemsko. To właśnie ten rodzaj ciasteczek zawiera najmniejszą ilość naturalnie występujących cukrów. Znajdziemy ich tylko 1,6 g na 100 g produktu, czyli całe opakowanie zawiera zaledwie 2 g cukru! FITKING DELICIOUS COOKIE WHITE [...]
[...] prawie 30 rodzajów kolagenu, który tworzy tkanki organizmów zwierzęcych. Badania wykazały, że suplementacja kolagenem może pomóc w łagodzeniu tych objawów, poprawiając funkcje stawów i pomagając zahamować dalszą degenerację chrząstki. Również kości w naszym ciele zawierają dużą ilość kolagenu, który zapewnia im trwałą strukturę i wytrzymałość.
[...] stymulacji testosteronu powiązali z zawartością diallilodisulfidu. Jest to substancja, która wpływa na poziom LH, a ten z kolei stymulację testosteronu w jądrach. Większa ilość stymulowanego hormonu koreluje z większą ilością białka w diecie, co daje nam obraz zwiększonego bilansu azotowego. Źródło: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11481410
Słodycze, budynie, ciastka, przekąski, słodzone napoje czy fast-food, to czynniki burzące uzyskaną przez nas formę i zdrowie, jakim możemy się cieszyć przez długie lata. Bazowanie na nich i spożywanie w dużej ilości niestety jest największym problemem współczesnej ludzkości. Pogłębia to nie tylko otyłość i nieatrakcyjny wygląd sylwetki, ale [...]
[...] cały proces utraty tkanki tłuszczowej wydłuży się w czasie. Oczywiście należy to uwzględnić w swoich planach np. dotyczących występu w zawodach. Warto w tym czasie podnieść ilość spożywanych kalorii mniej więcej tak, aby przez ten czas waga poszła minimalnie do góry. Z punktu widzenia adaptacji metabolicznych najkorzystniej spożywać dodatkowe [...]
[...] tylko rodzajem wapnia, ale także ilością. Warto wybrać napój, w którym jest nieco mniej wapnia, ale za to jest w lepszej, bardziej przyswajalnej formie. Weź też pod uwagę ilość innych składników odżywczych, takich jak witamina D i białko. Kto zwykle wybiera napoje roślinne? Jeśli stosujesz dietę wegańską, to z pewnością napoje roślinne są [...]
Słowo węglowodany powoduje, iż u większości z nas pierwsze, o czym pomyślimy to źródło energii dla naszych mięśni, organów, w tym mózgu, aby mógł prawidłowo funkcjonować. Dostarczenie naszym mięśniom energii w postaci wysokiej jakości węglowodanów jest podstawą do ich rozwoju. Z tego też względu tak bardzo istotne jest to, co jemy i w jakich [...]
[...] pomocą testu maksymalnej ciężaru dla jednego powtórzenia (RM) w przysiadzie i wyciskaniu na ławce. Wytrzymałość mięśni górnej części ciała oceniano za pomocą wyciskania na ilość, z ciężarem 50% maksymalnego. Przyrost mięśni oceniano za pomocą ultrasonografii w trybie B dla zginaczy łokciowych (np. biceps), prostowników łokciowych (np. triceps), [...]
[...] tłuszczowej. I odwrotnie, ćwicząc siłowo, stymulując mięśnie, jesteśmy w stanie utrzymać je na stałym poziomie, bądź nawet zwiększyć ich masę, a co za tym idzie, zwiększyć ilość spalanej energii. Nie bez powodu mówi się, że mięśnie to taka nasza fabryka do spalania energii. Badanie, które przeprowadzono na Uniwersytecie w Harvardzie pokazało, [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Zmielone nasiona kakaowca stanowią znakomity dodatek do wielu wyrobów, które wykorzystuje się na co dzień w słodyczach czy też piekarniach, zajmujących się wytwórstwem słodkości. Kakao, bo o nim mowa, to nic innego jak forma sproszkowana nasion, które rosną w rejonie Ameryki Południowej. Pod kątem żywieniowym wielu specjalistów uznaje je za [...]
Kiedy chcesz zwiększyć spożycie witaminy C, zaczynasz częściej sięgać po owoce. Dużą zawartość tej witaminy mają cytrusy, kiwi, truskawki, porzeczki. Ale istnieje jeszcze jeden tropikalny owoc, który jest jej wyjątkowym źródłem. Chodzi o owoc aceroli, znany również jako wiśnia z Barbados. 100 g świeżych wiśni aceroli (około jednej filiżanki) [...]